LOKACIJA

Srbija je južnoevropska, centralno-balkanska i podunavska zemlja. Na istoku se graniči sa Rumunijom i Bugarskom, na jugu sa Makedonijom i Albanijom, zatim Crnom Gorom, na zapadu sa Bosnom i Hercegovinom, a sa Evropskom Unijom preko Hrvatske na zapadu i Mađarske na severu.

Autonomna pokrajina Vojvodina kao sastavni deo Republike Srbije zauzima gotovo četvrtinu teritorije Srbije sa preko dva miliona stanovnika. Vojvodina se nalazi na dve značajne evropske saobraćajnice, Koridoru 7 na Dunavu i Koridoru 10.

Novi Sad je privredni, administrativni i kulturni centar Vojvodine. Izrastao naspram Gibraltara na Dunavu, Petrovaradinske tvrđave. Drugi po veličini grad u Srbiji sa svojih 300.000 stanovnika, predstavlja savremen spoj razvijene industrije, intenzivne poljoprivrede i nepresušan izvor ljudskih resursa.

Beograd je glavni grad Srbije smešten na ušću Save u Dunav. Predstavlja važno međunarodno saobraćajno čvorište. U razvijenim poljoprivrednim i privrednim kapacitetima se stvara oko 30% društvenog proizvoda Srbije i sa blizu dva miliona stanovnika predstavlja najznačajnije tržište u zemlji.

Koridor 10, najkraći put između Salzburga i Soluna je saobraćajnica koja sem auto-puta obuhvata i železničku prugu. Autoput koji od svoje ukupne dužine od 2360 km, kroz Srbiju prolazi u dužini od 767 km, spaja granice Hrvatske kod Batrovaca, granicu Makedonije kod Preševa, kao i granice Mađarske na prelazu Horgoš i Bugarske kod Dimitrovgrada.

U neposrednoj blizini koridora 10 živi 3.800.000 stanovnika. Put E-75 kroz Vojvodinu je grana B Koridora 10 koja kreće od Budimpešte, ide od granice sa Mađarskom kod Subotice u dužini od 176 km, preko Novog Sada do Beograda.

Koridor 10 kao vitalna saobraćajnica koja predstavlja most između trržišta kontinenata Evrope i Azije, preko Grčke i Turske, pruža mogućnost za veliki broj pratećih sadržaja: motela, pumpnih stanica i odmorišta, koja mogu da privuku razvoj dodatnih poslova i preduzeća poput restorana, automehaničarskih radnji, prodavnica auto delova, maloprodajnih objekata. Za sada je predviđeno da auto put od mađarske granice do Beograda u budućnosti prati oko 25 motela, 32 benzinske pumpe, 25 odmorišta.